Spåravgift – tankar inför vintern

28 OKT 2019 21:02
Våra skidspår är mycket flitigt nyttjade. Vi får (oftast) mycket beröm! Våra flitiga och duktiga spårare ska ha all heder, de gör ett oerhört jobb. Hittills har vi satt en ära i att tillhandahålla dessa spår utan avgift för alla som önskar åka skidor
  • Uppdaterad: 28 OKT 2019 21:02

”Gratis” skidåkning är dock inte längre en självklarhet. I närheten av många fjällanläggningar tar man (obligatorisk) spåravgift. I Mora/Hemus och Falun/Lugnet förekommer under perioder avgift.

Under många år har generösa bidrag från Borlänge kommun gjort det möjligt att (med 100 % IDEELLT arbete som den avgörande insatsen!) hålla goda spår tillgängliga utan kostnad för åkaren. Nu är kommunens ekonomi allt mer ansträngd – och framtiden ser inte ljusare ut – varför kommunen ser sig tvingad att reducera och ändra villkor för de bidrag man lämnar till föreningslivet. Vår förening ställs därför inför stora utmaningar vad gäller att finansiera verksamheten, främst vad gäller driften av Bergebo Motionscentral och bränsle, förbrukningsmaterial samt drivmedel för preparering av skidspår.

Styrelsen har särskilt diskuterat frågan om hur vi kan finansiera prepareringen av skidspår. Vi ser oss tvingade att ta ut spåravgifter i någon form. Inledningsvis  vill vi dock försöka undvika de olägenheter som ett strikt system med avgiftskontroll kan medföra. Ett sådant skulle kräva att vi utvecklade ett effektivt system för betalning, någon form av kvitto samt att vi också kontrollerar att åkande verkligen betalat. Därför väljer vi att tala om en avgift, betalad på ett enkelt sätt och där vi utgår från att de flesta ser det som självklart att betala t ex 40 kr för en skidtur i fina spår.

Vi vill tillägga att vi i denna fråga har samrått med Borlänge kommun, som sagt att det står oss fritt att ta ut spåravgift, oaktat att vi har kommunalt bidrag (om än nu i mindre omfattning) till verksamheten.

Slutligen vill vi påpeka att vår uppmaning att erlägga spåravgift i första hand vänder sig till den som ej är medlem i vår förening. Som medlem betalar vi medlemsavgift i föreningen och har genom medlemskapet åtagit oss att, på det sätt och i den omfattning som vi förmår, aktivt bidra till föreningens verksamhet. Detta hindrar naturligtvis inte den medlem som så önskar att också erlägga en spåravgift!

Närmare detaljer om avgift publiceras separat.

Skribent: Anders Berg