Borlänges äldsta idrottsförening

Föreningen bildades 1906. Grenarna var i början skidor och fotboll. Snart tillkom friidrott och på 20-talet orientering. Vi har under åren haft sektioner för simning, bandy, brottning, gymnastik, backhoppning, varpa och draghund. En del har avknoppats och frodas i andra Borlängeklubbar medan andra har somnat in. Nu ägnar vi oss åt orientering, skidor och skidorientering. I dessa grenar har vi erövrat ett flertal SM-medaljer. I skidor och skidorientering också VM-guld. Medlemsantalet pendlade under åren 1920-1970 mellan 150 och 250 för att sedan öka till toppnoteringen 911 i slutet av 1991. Efter dåliga vintrar och ökad konkurrens från nya sporter (innebandy, golf m.m.) är vi nu bara 575 medlemmar.

Anläggningar

Vår första klubbstuga blev färdig 1944. Vid denna byggde vi en hoppbacke som blev färdig 1947. Ett elspår tillkom 1959. Vår nuvarande klubbstuga, Bergebo motionscentral, invigdes 1973. Vid denna har vi byggt slalombacke, skidstadion och snökanonanläggning. Liften i slalombacken är trasig och dyr att reparera. Eftersom intresset för att åka slalom minskat sedan Romme Alpin öppnat kommer vår backe inte att vara öppen. Till anläggningar kan väl också räknas orienteringskartor. Efter ett par enklare blad på 50-talet har vi regelbundet kartlagt Borlänges omgivningar i större och större skalor sedan början av 60-talet.

Arrangemang

Förutom många distrikts-, nationella och några internationella tävlingar i olika grenar har vi varit med och arrangerat stora SM i skidor 1970, 1985 och 2008, O-ringen 5-dagars 1969, 1999 och 2008, SM i skidorientering 1997 och SM i draghund 1996.

Orientering

På 90-talet brukade vi vara största klubb i H45M, men det är ju våra duktiga flickor som syns på sportsidorna. De har varit bästa svenska klubblag i många av de stora kavlarna. Det brukar bli flera SM-medaljer varje år. Vi har flest guld i SM-budkavlen för D17-20. Tre gånger med nio olika flickor. Återväxten är god. I 2000 och 2005 vann våra tjejer Tiomila.

Skidor

Vår störste skidåkare är Thomas Eriksson med VM-guld på 30 km 1982 i Oslo. Andra som representerat Sverige som seniorer är Jan Palander och Anders Bergström. Herreliten i Falun-Borlänge tävlar numera för Falun-Borlänge SK. Vi har ett gäng damjuniorer som säkert kommer att synas högt upp i resultatlistorna. Ungdomsverksamheten är trots många snöfattiga vintrar livlig.

Skidorientering

Vi var under slutet av 80-talet och början av 90-talet bästa klubb på herrseniorsidan med bland annat fem inteckningar i Kungakannan (seger i SM-stafetten). De framgångsrikaste var Stig Mattsson, Jonas och Patrik Bauer och Ivan Kuzmin. Det blev sedan damjuniorernas tur med två SM-stafettsegrar. De senaste åren är det våra damseniorer Annika Zell och Arja Hannus som med stor framgång representerat klubben och Sverige.

Uppdaterad: 2012-05-16 12:27
Skribent: Henning Waltgård